Synchroniciteit en Bottlenecks 24 Schrijvers Die Je Moet Kennen
Tijdens mijn 1-op-1 jaarprogramma bied ik kennis, motivatie en toestemming om nieuwe benaderingen te verkennen voor meer voldoening, effectiviteit en efficiëntie.
Mijn boeken-expertise wordt regelmatig ingeroepen. De meeste van mijn klanten weten dat ik veel lees, dus vragen ze vaak naar mijn boekenkennis.
Kristof, een van mijn jaarklanten, vroeg me welke schrijvers ik volg. Hij wilde graag een aantal boeken samenvatten via Blinkist.
Ik denk dat bedrijven zoals Blinkist, die boeksamenvattingen aanbieden, het moeilijk krijgen in de toekomst. Tools als Copilot of ChatGpt zijn even goed (of beter) in het samenvatten van boeken en bieden de mogelijkheid om extra vragen te stellen.
Dankzij AI kan je interactief vragen stellen over de samenvatting.
Vroeger las ik vooral Just in Case, onder andere om mijn nieuwsgierigheid te voeden. Ik dacht dat ik die kennis ooit misschien nodig zou hebben. Dit maakte me een generalist; van alles weet ik een beetje.
Tegenwoordig lees ik vooral Just in Time. Ik identificeer een probleem en zoek de experts op dat specifieke gebied. Ik verzamel dan de informatie via verschillende kanalen en richt me op het oplossen van de volgende bottleneck. Zodra ik die gevonden en (gedeeltelijk) opgelost heb, is er vooruitgang. Ik ben een generalist met een seriële obsessie voor bepaalde onderwerpen.
Met mijn groeiende passie voor coaching wil ik mijn coaching vaardigheden verder aanscherpen.
Gelukkig heb ik ontelbare bottlenecks. Dit beschouw ik nu als positief; er is altijd ruimte voor verbetering, iets wat ik eerder als frustrerend ervoer.
Ik heb al diverse boeken over coaching gelezen en heb er nog vier op mijn lijstje staan.
Tijdens een van onze tweemaandelijkse halve dag coaching vroeg Kristof me om tien schrijvers aan te raden die ik blindelings zou aanbevelen.
Mijn eerste vragen aan hem waren: Wat wil je precies oplossen? Welke bottleneck wil je aanpakken? Hoe gaat die kennis je helpen om dichter bij je doelen te komen?
Zijn antwoord: Ik wil de synchroniciteit laten werken.
De eerste schrijver was een gemakkelijke keuze: Ryan Holiday. Kristof begon te noteren en stelde een paar vragen over waarom en welke boeken hij zou kunnen lezen.
Maar we hadden nog negen schrijvers te gaan, en dit proces zou zeker dertig minuten van onze coaching tijd in beslag nemen.
Ik geloof(de) dat er effectievere manieren zijn.
Ik wilde Kristof drie dingen duidelijk maken tijdens de coaching:
Coaching is persoonlijk en volgens mijn aanpak.
Onze tijd is te beperkt om sommige volledig uit te diepen. Sommige zaken kunnen asynchroon.
Hergebruik. Dit principe pas ik toe, bijvoorbeeld door dit stuk te hergebruiken in mijn marketing op LinkedIn en Instagram.
Door te laten zien dat ik mijn eigen theorie in praktijk breng, versterk ik mijn geloofwaardigheid en ben ik een voorbeeld.
Het oorspronkelijke lijstje is uitgebreid tot 24 schrijvers. Allemaal schrijvers waarvan ik het volgende boek zonder nadenken koop.
Dit lijstje is ook een voorbeeld van Welke beslissing vermijdt honderden andere beslissingen. Minder beslissen zonder aan impact in te boeten is altijd een excellente trade-off.
Mis geen enkel inzicht
Minstens één keer per week (donderdag) ontvang je een inzicht, een truk om contenter en effectiever te zijn.
0 berichten
Laat een reactie achter
Meld je aan of registreer om een reactie te plaatsen