Ambassadeur van digitale fitheid: Wat drijft me écht?

blogpost in Ce²

Als Vlaamse ambassadeur voor digitale fitheid werd ik geïnterviewd door de community manager. Hier zijn mijn antwoorden op de vijf vragen.

1.Wat was het moment dat je besefte dat digitale geletterdheid niet alleen een vaardigheid, maar een passie voor je werd?

Mijn passie? Niet de digitale geletterdheid zelf, maar het in beweging brengen van mensen. Mensen helpen om meer contentement te vinden, effectiever te zijn, en uiteindelijk efficiënter te leven. Ik wil dat je je tijd vult met dingen die je écht vreugde brengen.

Mijn heilige drievuldigheid: CE² – Contentement, Effectiviteit en Efficiëntie.

Contentement > Effectiviteit > Efficiëntie.

Dit is een les die ik zelf heb moeten leren. De volgorde is alles. Efficiënt werken zonder effectief te zijn, is tijdverspilling. Effectief zijn zonder contentement? Dat is misschien wel de pijnlijkste les die we kunnen leren: het leven is simpelweg te kort om je tijd niet te vullen met waar je gelukkig van wordt.

Het draait om onze beperkte, maar hernieuwbare middelen:

  • 🔍 information

  • ⏳ time

  • ⚡ energy

  • 🎯 attention

  • 💰 money

Ofwel, iTEAM.

Dus, wat slurpt die middelen van je weg? Wat blokkeert je vooruitgang?

Te vaak is het een gebrek aan inzicht in hoe je tools gebruikt om je doelen te bereiken. Zonder die kennis verbrand je tijd, energie en geld – alles wat je niet terugkrijgt.

Digitale geletterdheid is daarbij geen doel op zich, maar een middel. Het geeft je de ruimte om je dagen te vullen met activiteiten die écht bijdragen aan je contentement.

Daarom noem ik mezelf een professionele prutser. Ik hou van experimenteren. Ik ben een Experimens – altijd klaar om een nieuwe tool te testen als ik denk dat het iets toevoegt.

Digitale fitheid? Dat is vaak het laaghangende fruit dat je welzijn vergroot. Het is de kracht van kleine, maar consistente verbeteringen.

Kies je ervoor om je digitale fitheid te negeren, dan gebruiken de tools jou – in plaats van andersom.

2.Hoe heeft digitaal fit zijn jouw persoonlijke of professionele leven veranderd? Kun je een specifiek voorbeeld delen?

Ik werk graag met tools om feedback te krijgen tijdens mijn vindtocht naar zelfverbetering.

De Oura-ring? Die bracht me inzichten in mijn slaap na eindeloze experimenten en aanpassingen. De Heartmath-sensor was mijn partner in het verfijnen van mijn ademhaling. En mijn todo-lijst in Outlook? Die gaf me een stevige reality check over tijd: ik leg standaard veel te veel op mijn bord.

Tools laten ons een spiegel zien, ze onthullen hoe we echt in elkaar steken. De digitale wereld toonde me hoe snel ik in de valkuil van verleiding en afleiding stap. Vanuit die bewustwording ben ik begonnen met het aanpassen van de standaardinstellingen van mijn software. Ik wil controle hebben over mijn aandacht en bewust bepalen waar die naartoe gaat.

3. Wie of wat inspireert je om te blijven leren en delen binnen onze community?

Wat:

Eigenbelang. Ja, dat is het – precies hetzelfde als gul zijn. Want uiteindelijk is het de gever die er het meest uithaalt. 😊

Er zijn geen garanties in het leven. Het enige wat je kunt doen, is de kans vergroten dat er iets gebeurt.

Ik heb 13 principes die je daarbij helpen, geïnspireerd door verschillende mensen.

Wie

🔗 Samenwerken (iets wat Martijn vaak doet) (Link naar Community Digitale Fitheid)

✨ Dingen eenvoudig houden (denk aan Armand en Mark)

📚 Teach it (een favoriet van Arjan)

Het mooie is dat je die principes kunt combineren.

Voor mij is Teach it dé manier om ervoor te zorgen dat ik daadwerkelijk in actie kom. Het maakt het concreet.

Vergeet ook niet: elk advies dat je geeft, is eigenlijk zelfadvies. (Dat komt uit "Steal Like an Artist.") 🔄

4. ls je één stukje wijsheid of advies kon delen met iemand die net begint met het verbeteren van hun digitale geletterdheid, wat zou dat dan zijn?

Op een filosofisch niveau:

Bepaal vooraf hoe je je (teruggewonnen) tijd gaat invullen. Een vacuüm trekt altijd iets aan om gevuld te worden. Als je het niet zelf vult, dan doet iemand anders het voor je. Het is veel zinvoller om zelf te kiezen wat je in je tijd trekt, in plaats van te laten bepalen wat er in geduwd wordt. (Pull > Push)

Op een strategisch niveau:

🔍 Zorg ervoor dat je software geen controle over je uitoefent. 💡 Informatie die naar je toe gepusht wordt, is vrijwel onmogelijk te negeren. ⚠️ Evolutionair gezien kunnen we alleen effectief filteren als we echt een deadline voelen.

Op een praktisch niveau:

🔧 De standaardinstellingen van software zijn niet voor jou ontworpen. 🚫 Ze zijn gemaakt om de doelen van de makers te dienen. En die doelen komen zelden overeen met wat jij nodig hebt als gebruiker.

5. Als er een wedstrijd was voor het meest bizarre, maar nuttige digitale trucje dat je kent, wat zou je inzending zijn?

Ik stuur mezelf mailtjes met codewoorden. Die codewoorden zorgen ervoor dat mijn to-do's in de juiste bakjes terechtkomen. Het voelt niet langer vreemd aan.

Als je me dat twintig jaar geleden had verteld, zou ik waarschijnlijk hebben gezegd: “No way, dat is niks voor mij.”

Maar dat is nu anders. Mijn weerstand tegen het uitproberen van 'vreemde' dingen is behoorlijk afgenomen. Als ik geloof dat iets echt waarde toevoegt—iets oplost, wat dan ook—sta ik er nu veel sneller voor open om ermee te experimenteren. Ik merk dat mijn bereidheid om te veranderen is gegroeid, deels omdat ik continu blijf werken aan mijn digitale fitheid.

De 4 Struggles Die Je Focus Saboteren (En Hoe Je Ze Overwint)

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!