Cal Newport: Mijn Mening Over Zijn Laatste Boek Slow Productivity + Praktische Tips

Cal

Het laatste boek over timemanagement dat me kon bekoren, was 4000 Weeks. Niet zozeer vanwege de tips en tricks, maar vanwege de wake-up call over het leven. We hebben slechts 4000 goede weken 🗓️.

Vorige week las ik Slow Productivity, het nieuwste boek van Cal Newport. Ik heb een zwak voor Cal Newport, maar eerlijk gezegd vond ik zijn laatste boek, A World Without Email, een teleurstelling 😕. Niet dat hij geen tweede kans verdient, maar ook dit boek kon me niet echt bekoren. Het leven is te kort om boeken te lezen die niet genoeg waarde toevoegen 📚.

Effectiviteit en efficiëntie is natuurlijk mijn vak, en ik kom zelden iets nieuws tegen over timemanagement. Weten is niet langer het knelpunt ❗. Dat is mijn vak.

Uit Slow Productivity haalde ik zes kernpunten:

✅ Prioriteit geven aan kwaliteit boven kwantiteit

Newport betoogt dat we ons beter kunnen richten op het leveren van hoogwaardig werk, in plaats van zoveel mogelijk taken af te ronden. Dit vraagt om het verminderen van het aantal projecten en dieper ingaan op de belangrijkste taken.
Mijn mening: Goed genoeg is genoeg. Onnodige extra kwaliteit is verspilling 🚫.

⏳ Diep werk centraal stellen

Een essentieel concept in Slow Productivity is "diep werk" – geconcentreerde, ongestoorde periodes van werk die leiden tot betekenisvolle vooruitgang. Dit staat in contrast met de afleidende, gefragmenteerde werkomgeving die veel mensen tegenwoordig ervaren.
Mijn visie: Mixed Mental Artists hebben onafgebroken tijd nodig om meters te maken. De balans tussen hyperfocus, flow, focustijd en operationele tijd is voor iedereen anders. Onnodig stuk. Hier heeft Newport uitgebreid over geschreven in Deep Work.

🏃‍♂️ Langdurige focus op belangrijke doelen

In plaats van snel resultaat te verwachten, moedigt Newport aan om je te richten op langdurige projecten die echte impact hebben. Zie je werk als een marathon in plaats van een sprint.
Mijn kanttekening: De analogie met een marathon loopt (pin intended) wat mank.

⏰ Beheersing van je tijd en energie

Slow Productivity vereist bewust beheer van je tijd en energie. Dit betekent strategisch kiezen waar je je tijd en energie aan besteedt, om zo burn-out en stress te vermijden.
Akkoord: De knelpunten voor de meeste van ons zijn energie en aandacht 💡.

🚫 Minimaliseren van taken en verplichtingen

Newport adviseert om je werklast actief te verminderen door alleen de meest waardevolle taken te selecteren. Dit houdt in dat je nee zegt tegen onnodige verplichtingen en routinetaken die niet bijdragen aan lange-termijndoelen.
Klopt: Veel kenniswerkers hebben geen duidelijke doelen in de drie domeinen van hun leven, laat staan opgesplitst in de komende drie maanden, jaar of olympiade.

😴 Het belang van herstel en rust

Een cruciaal element van Slow Productivity is het belang van rust en herstel. Newport benadrukt dat je tijd moet nemen voor ontspanning en het herstellen van je mentale en fysieke energie.

In onze ILPOR-methodiekkomen vijf van deze zes strategieën aan bod.

Uit het boek destilleerde ik zes experimenten om deze principes in je eigen leven toe te passen:

1.  ⏳ Diepwerk Blokken Creëren

Experimenteer met het inplannen van dagelijkse of wekelijkse blokken van ongestoorde tijd, bijvoorbeeld 90 minuten per keer, waarin je je volledig richt op één enkele, belangrijke taak. Observeer hoe je concentratie en de kwaliteit van je werk veranderen wanneer je dit regelmatig doet.

2.  📋 Verminderen van To-Dos

Beperk je masterlijst van actieve projecten. "Stop starting, start finishing" – de mantra van een van mijn 1-op-1 klanten. Het verkleint de doorlooptijd van je projecten aanzienlijk.

3.  📧 E-mail en Meldingen Beperken

Stel specifieke tijden in waarop je je e-mail controleert. Let op of dit je helpt om minder afgeleid te zijn en meer diep werk te verrichten. Verminder verleidingen.

4.  🎯 Langetermijndoelen Formuleren

Schrijf drie tot vijf langetermijndoelen op die je de komende maanden of jaren wilt bereiken. Splits deze doelen op in kleinere, haalbare stappen en besteed wekelijks tijd aan de eerste stappen. Evalueer na een maand of je je meer gefocust voelt en vooruitgang boekt.

5.  📝 Dagelijkse Reflectie

Sluit elke werkdag af met een korte reflectie van 10 minuten. Vraag jezelf af wat je hebt bereikt en hoe goed je je tijd en energie hebt besteed. Noteer wat goed ging en wat je anders zou willen doen. Dit experimenhelpt je om meer bewust te worden van je werkgewoonten en verbeteringen aan te brengen.

6.  🍃 Actieve B.R.E.A.K. periodes Inbouwen

Plan regelmatig momenten van herladen en herstel in je agenda, zoals een wandeling in de natuur, een middagdutje, of een uurtje lezen. Ik heb 64 protocollen getest en goed bevonden om mijn energie te herladen. Ze zitten in mijn KPM-systeem. Observeer hoe deze rustperiodes je energieniveau, creativiteit en productiviteit beïnvloeden.

Ik heb honderden experimenten uitgevoerd om mijn effectiviteit en efficiëntie te verhogen. Bovenstaande experimenten zijn misschien iets wat we in een 1-op-1 jaartraject samen kunnen implementeren.

Waarom misschien? Het is op jouw maat.

Het leven is te kort om nodeloos te struggelen.

Na jaren ervaring weet ik wat nodig is om effectief en efficiënt te zijn als Mixed Mental Artist.

Boek vandaag nog je kostenloze groei inzicht call zodat we samen kunnen ontdekken hoe we jou in een jaartraject kunnen helpen om effectiever en efficiënter te worden 📅.

Ik juich voor je.

Verdubbel je Vrije Tijd, Verdriedubbel je Impact

Johan

De Filosofie van Mike Tyson: Goesting in Alles Wat Je Doet

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!